Catering dla firm od dłuższego czasu bije rekordy popularności, szczególnie w dużych miastach oraz w dużych firmach. Jest to uwarunkowane między innymi prestiżem konkretnej marki, troską o pracowników, a także chęcią ich wsparcia. Dzięki takim rozwiązaniom pracodawca zyskuje przychylność swoich pracowników.
Wyżywienie dla pracowników – jakie ma plusy?
Catering dla firm trzeba zagwarantować pracownikom w przypadku nadmiernie ciężkich warunków pracy. Dotyczy to prac w wysokich lub niskich temperaturach, zajęciach, które wymagają zwiększonego wysiłku fizycznego czy obarczonych nadmiernym wydatkiem energetycznym. Posiłki są przeznaczone również dla osób pracujących na zewnątrz w okresie niskich temperatur. Oczywiście posiłki można dostarczać pracownikom także jeżeli warunki pracy nie są wcale wymagające.
Pełnowartościowy posiłek jest doskonałym źródłem energii, a to przekłada się na lepsze zaangażowanie w pracę, pomaga w koncentracji i powoduje zminimalizowanie ryzyka występowania nerwowych sytuacji. Pracownicy nie są zmuszone wychodzić z pracy po zakup obiadu, a przez top poświęcają zaoszczędzony czas na obowiązki zawodowe. Catering dla firm pozwala pozostać w miejscu pracy, zrelaksować się i odpocząć w gronie znajomych z pracy zamiast poszukiwań dobrego miejsca na kupno lunchu.
Catering pracowniczy Wpływ cateringu dla pracowników na relacje z pracodawcą
Zadbanie o posiłki dla pracowników przez właściciela firmy zapewnia mu dobrą opinię u podwładnych, a wśród pracowników skutkuje wysokim poziomem motywacji do pracy. Ci, którzy pracują w takiej firmie mają poczucie, że ich przełożony dba o nich i chce zaspokajać ich potrzeby, a tym samym wpływa na większe chęci do generowania jeszcze wyższych obrotów firmy.
Posiłek spożywany w gronie kolegów z pracy to przy okazji najlepszy sposób poznawania i integracji wśród pracowników.
Wyżywienie dla pracowników umożliwia zaoszczędzenie sporej ilości czasu i pieniędzy, gdyż nie są zmuszeni do wydawania pieniędzy na obiad ani przygotowywania go w domu zanim wyjdą do pracy.. Dzięki możliwości zjedzenia w miejscu pracy, nie muszą martwić się o zakup ani przygotowanie jedzenia. Z kolei w ręce pracodawcy trafia dopłata w kwocie 190 zł na posiłki dla zatrudnionych osób i jest on zwolniony z pokrywania składek ZUS od tej sumy.